Агенцията за "Борба с градушките" готви протест

Общество

28-07-2015, 13:40

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Служителите искат повишаване на заплатите и по-добри условия на труд

Работещите в Изпълнителната агенция "Борба с градушките" се готвят за протест. Днес изтича крайният срок, в който те очакват от институциите отговор на изпратената от тях протестна нота, в която настояват за повишаване на заплатите и подобряване на условията на труд. Ако държавата не намери адекватно решение на проблемите, работещите започват символична протестна акция в контролните пунктове и във всичките 200 ракетни площадки в страната.

 

Това социално напрежение е пряко свързано с финансовата дисциплина и хроничното недофинансиране на системата, т.е. рязане на бюджета за сметка на хората. Циничното е, че цената на тази финансова дисциплина се плаща от работещите. Това каза по БНР Валентина Васильонова, заместник-председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

 

Тя уточни, че работещите в системата получават работни заплати, които са малко над минималната за страната. Съществен проблем е това, че работещите са 758, а бюджетът, който се отпуска, е за 590 души, каза още Васильонова.

"Това означава, че няма достатъчно средства, които са предвидени за издръжката на Агенцията. Тя не може да изплаща елементарни разходи – за ток, за вода, социалните придобивки на хората са отнети. Пагубното е, че работните им заплати, разпределени на тази численост, са ниски", подчерта Васильонова.

 

Евгени Иванов, който е председател на браншовия синдикален съвет към Федерацията и работи в Агенцията, набеляза още съществени проблеми. Той подчерта, че освен ниското заплащане, на много места се работи при лоши условия.

"Към всеки команден пункт има 20-25 ракетни площадки, които са в радиус от 35 километра, обслужва се от един локатор. Голяма част от тези места в действителност не са електрифицирани, а оборудването, което се ползва, битовите условия, се съхраняват от години, т.е. не са се променили, със средни разлики, т.е. може да се осигури боя, все пак, да се освежат малко фургоните, но действително по-сериозни инвестиции не са постъпвали", Иванов.

 

В отговор изпълнителният директор на Агенцията за "Борба с градушките" Николай Николов заяви, че предстои до края на годината да бъде създаден Гаранционен фонд за покриване на рисковете от природни бедствия. В него земеделски производители и държавата ще внасят средства и част от тях ще се ползват за увеличение на заплатите на служители.

 

"С новото ръководство на Министерството на земеделието още от началото на годината са предприети инициативи, инициирани от няколко браншови организации, с които да бъде създаден един Гаранционен фонд за покриване на рисковете от природни бедствия в земеделието. Тези браншови организации настояват за разширяване на територията, както и за самата издръжка на Агенцията. Това ще бъде една възможност да се разшири територията, да има средства за инвестиции, както и средства за издръжка и за заплати", поясни Николов.