Съдебната реформа и антикорупцията - двете страни на една и съща монета

Законът за борба с корупцията е важен, но не изчерпва цялата работа, според Кунева

Съдебната реформа и антикорупцията са две страни на една и съща монета. Това каза Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, на кръгла маса на тема „Създаване на работещи антикорупционни политики в България: успешният опит на европейските страни” в Центъра за изследване на демокрацията, предаде „Фокус”. 

„Най-напред направихме анализа на корупцията. На базата на него направихме стратегия, на базата на стратегията - законодателство. То е добре направено и може да работи. Без да зачерква постигнатото досега, има нови елементи”, обясни Кунева. „Срещнала съм се с всички парламентарни групи, без „Атака”, защото те не намериха време да определят час за срещата. Искам да имаме възможност да убеждаваме, да ни зададат всички въпроси, на които искат да чуят отговор. Може би няма да им хареса, но трябва да влезем в разговор с депутатите и да не приемаме закона въпреки тях, а защото сме успели да ги убедим, че това е важното. Без този закон да има път напред, който да разчисти недоверието в политическата система, няма как да продължи държавата напред. Като всеки закон в него има много политика, тя върви заедно със съдебната реформа”, допълни Меглена Кунева.

По думите й, без съдебна реформа няма как да се направи антикорупционна политика и обратното. „В този закон имаме промяна в досегашния момент за колективната отговорност. Имаме национално бюро. Това е структурата, която до голяма степен е позната в Полша, Словения и Румъния. Имаме събиране на конфликта на интереси с проверката на имуществото”, посочи тя.

„ Законът за борба с корупцията не е шедьовър. Това, което говорим за закона за корупцията, е първата крачка. В момента, в който спрем, ние ще се върнем назад, т.е. не бива да се спира”, посочи Кунева. „Този закон ще работи, ако националният съвет по корупция, в който участват нашите колеги и приятели от НПО, поеме своя ангажимент”, каза още Меглена Кунева. 

„Трябва да има политически орган, към когото да анонсираш недоволството си.Трябва да се подреди цялата картина. Институционално този закон е много важен в това няма никакви съмнения, но той не изчерпва цялата работа”, каза още тя.