До Рилския манастир още пушат две огнища

Общество

28-07-2015, 12:27

Снимка:

Архив/Bulgaria.utre.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продължава работата по потушаването на пожара в Рила планина

БАН предупреждава за голяма опасност от пожари в следващите 48 часа

Пети ден продължава гасенето на пожара над Рилския манастир. Огънят е овладян, но остават да пушат две огнища - северозападното, в посока билото на Долев връх и югоизточното – към левия приток на река Друшлявица.

На терен работят днес 130 души – от МО 33-ма, "Югозападно държавно предприятие", горски служители – 39 души, Национален парк Рила – 13, служители на манастира – 5 и 40 пожарникари. Работи се предимно на терен, правят се полоси, хеликоптери няма да гасят днес.

Няма фронт на пожара, пушат само отделни дънери, които се търкалят по наклона от над 60 градуса и наново запалват треви и паднала маса, която не се извозва, тъй като това е резерват. Проблем създават и изсъхнали, но стърчащи дървета, които също падат вследствие на пожара. Основно гори торфът и падналата маса от иглолистната растителност, която е наслоена около 30 см върху земята. Огнеборците очакват пожарът да бъде загасен окончателно до 2-3 дни.

От БАН предупреждават, че заради горещото време в страната има голяма опасност от пожари. В следващите 48 часа най-голяма опасност има за Централна Северна България, както и в Югоизточна, и Югозападна България.