Пламен Константинов няма да разчита на Георги Братоев за европейското първенство

Гибона има желание момчетата да изиграят осем контроли преди шампионата

Въпреки че в публичното пространство отговорните фактори отричат за евентуален междуличностен конфликт в националния отбор по волейбол, по всичко личи, че бившият титулярен разпределител Георги Братоев няма да получи място в състава, докато начело е Пламен Константинов. Плеймейкър №1 на олимпиадата в Лондон '12 вече бе оставен извън състава за финалите на Световната лига във II дивизия във Варна, а селекционерът намекна, че няма да разчита на него и за предстоящото европейско първенство, на което България и Италия са съдомакини през октомври.

"Всеки разпределител има определен стил на игра и определени силни и по-слаби страни. Според мен Любомир Агонцев има усета и качествата да играе с всички и всякакъв тип нападатели. Винаги е важно един разпределител да внася промяна. И много често не е въпрос само дали един разпределител е играл добре, просто има моменти, в които противникът може да се настрои върху играта на даден състезател. Ако погледнете всички мачове, в които е влязъл или е изиграл Любо, ще видите, че в повечето случаи или сме обърнали гейма, или сме обърнали мача. А и мисля, че той и Андрей Жеков си подхождат като двойка разпределители", даде да се разбере Константинов в интервю за BGvolleyball.com.

Гибона разкри общия план за подготовка преди Евроволей '15 и обяви, че има желание отборът да изиграе поне 8 контроли. Засега обаче само два от търсените съперници са потвърдили желание да участват в приятелски мачове с България.

"Събираме се в средата на август - заяви треньорът. - Първо ще бъдем в София, след което имаме 20-дневен лагер в Белмекен. След това моето желание е да има още един. Някъде близо до София. Може би в Правец и Ботевград, ако има възможност, разбира се, и да влезем в София, когато имаме възможност да тренираме в "Арена Армеец". Предвиждаме и поне 7-8 контроли в трите уикенда преди европейското. Потвърдили са ни по приницип Словакия. Сега водим разговори с Русия. Евентуално Франция искахме също за втория уикенд и потвърдени са последния уикенд преди европейското двете контроли със Сърбия."