Цветан Василев спонсорирал фондацията на съпругата на сръбския президент

Общество

28-07-2015, 07:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Дал парите през фабриката си за стъкло в Парачин, откупувал се

Забегналият в чужбина банкер Цветан Василев се е откупил със спонсорство пред президента на Сърбия Томислав Николич. Това става ясно от статия в сръбския в. „Курир”, публикувана през уикенда, цитирана от "Монитор".
Според материала Василев е дарил 1,2 млн. динара на фондацията на съпругата на Николич – Драгица, за да може да оказва политическо влияние върху държавния глава на съседите и така да си осигури защита. Парите са дадени през фабриката за стъкло в Парачин, чийто мажоритарен собственик е Василев. В същото време фабриката е длъжник на сръбската държава, като има борчове за над 2 млрд. динара (около 20 млн. евро) към ЕПС („Електростопанство Сърбия”) и „Сърбия газ”. Заради дълговете сметките на предприятието са запорирани от месеци, а преди седмица без малко да му бъде спряно и кранчето. Решението за това беше отложено с месец, след като сръбският премиер Александър Вучич разубеди работниците да блокират магистралата Ниш-Белград. В същото време той даде специална пресконференция, на която попита Цветан Василев как не го е срам да не плаща и обяви, че няма да му позволи да си пълни джобовете и да бъде арогантен за сметка на Сърбия и гражданите й.
Още тогава „Курир” коментира, че Василев е близък и се ползва с протекциите на съветниците на президента на западната ни съседка Томислав Николич – Предраг Микич и Павел Башич. „Той се държи арогантно, трупа дългове и не си плаща сметките, разчитайки на това, че винаги може да разчита на хора, близки до държавния глава”, подчерта вестникът. Така само потвърди съмненията, които се появиха още през есента на миналата година, че Цветан Василев е
избрал далеч не случайно Сърбия
за да се предаде, докато нашите власти го издирваха по цял свят чрез Интерпол. Причината е, че разчитал на дебели протекции. В новия материал на „Курир” се дават и конкретни доказателства за връзките, оплели сръбския президент с Цветан Василев. Въпросното спонсорство е преведено на фондацията на Драгица Николич на 3 транша. 920 000 динара от тях са били платени в брой, а останалите 270 000 динара – в стоки. Изданието цитира и депутатката от опозиционната Демократическа партия Александра Йерков, която характеризира случая като „позорен” и добавя, че от формацията са предупреждавали за воденето на непрозрачен бизнес, както и че информацията трябва да се разследва, защото, ако е истина, е „очевиден опит за влияние върху президента”.
„Компетентните органи трябва да разследват всички твърдения. Ако те се окажат истина, това ще е очевиден начин на влияние върху президента”, коментира и говорителят на Либерално-демократическата партия Йован Найданов.