Банковият надзор в БНБ е бил неефективен

Портфейл

28-07-2015, 05:59

Снимка:

bnb.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Процедурите, по които са работили, са били добри, но не се прилагали, казват от Сметната палата

Управление „Банков надзор“ в БНБ е работило неефективно през последните години. Това съобщи шефът на Сметната палата Цветан Цветков, цитиран от в. "Труд". Той отказа да даде подробности, докато ръководената от него институция не приключи окончателно одита за банковия надзор, възложен от парламента.
Цветков все пак посочи, че процедурите, по които е работело управлението в БНБ, са добри, но не са прилагани стриктно. „Интересен факт е, че в началото банковият надзор се създава по американски модел. Инспекторите минават през сериозно обучение. Подготвят се наръчници, които детайлно описват процедурите на надзорните инспекции“, каза Цветков пред БНТ. Според него обаче през последните години тези правила започват да не се прилагат ефективно.
Докладът на Сметната палата трябва да бъде готов в края на октомври и тогава ще бъде внесен в парламента. Срокът за изготвянето му беше удължен с два месеца от депутатите заради трудностите, които одиторите срещат при събирането на информация за работата на управление „Банков надзор“. В мотивите за промяната се посочваше неясния режим за достъп до данните на централната банка, които съдържат банкова и професионална тайна. Освен това заради създаденото напрежение одитът се извършвал в присъствието на представители на надзорните екипи. В същото време служителите на банковия надзор често отсъствали поради служебни ангажименти и лични причини.