Камерън ще нареди въздушни удари в Либия и Сирия

Свят

27-07-2015, 17:13

Снимка:

express.co.uk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Той обяви в Индонезия ислямският терор за "култ към смъртта"

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън съобщи, че е готов да издаде нареждане за извършване на въздушни удари срещу ислямски цели в Либия и Сирия, за да се предотвратят терористични атаки по улиците в Обединеното кралство, съобщава Ройтерс.

Камерън изрази позицията си пред журналисти след пристигането си в Индонезия, което е част от четиридневна обиколка в региона.

Той се надява да използва нови политически съюзници в борбата срещу заплаха, която описва като "култ към смъртта". "Ако има заплаха към Великобритания или към нашия народ по нашите улици... ние ще можем да я спрем само чрез незабавни действия срещу тази заплаха", поясни той.

Великобритания увеличи нивото на терористична заплаха до второто най-високо ниво през август миналата година, предупреждавайки, че "има голяма вероятност" от терористична атака.

По-късно днес Камерън се среща с президента на Индонезия, за да обсъдят как двете страни могат да си сътрудничат в борбата срещу ислямистите.

Великобритания участва във водената от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава" в Ирак. В края на тази година премиерът на Обединеното кралство ще търси подкрепа от британския парламент за въздушни удари и в Сирия.

Но преди днес Лондон не е споменавал официално, че обмисля въздушни атаки срещу ислямисти в Либия.