НАТО: Турция не е молила Алианса за реална военна помощ

Свят

27-07-2015, 16:01

Снимка:

arms-expo.ru

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Турция поиска извънредно заседание на НАТО

Тя има много силна армия и сили за сигурност, подчерта Столтенберг

Турция не е поискала реална военна помощ от НАТО в кампанията си срещу "Ислямска държава" и кюрдски милиции.

Това заяви шефът на Алианса Йенс Столтенберг ден преди свиканата по инициатива на Анкара извънредна среща за обсъждане на ситуацията в Сирия и Ирак, цитиран от Франс прес.

Столтенберг също предупреди Турция, че извършваните от Анкара бомбардировки могат да заплашат постигания през последните години прогрес в сключването на мирно споразумение с кюрдите.

Посланиците на страните членки на НАТО ще се срещнат във вторник по молба на Анкара, за да обсъдят нарасналите сблъсъци между Турция, джихадисти от "Ислямска държава" и кюрдски милиции.

"Турция има много силна армия и много силни сили за сигурност. Така че няма молба за реална военна помощ от НАТО", каза той в интервю за БиБиСи.

Миналата седмица за първи път турската държава бомбардира позиции на „Ислямска държава" в Сирия, след като беше извършен самоубийствен атентат в турски пограничен град, при който загинаха 32-ма души.

Също така Турция бомбардира позиции на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак за първи път за последните четири години, след като кюрди убиха двама полицаи.

Приветствайки решението на Анкара да се присъедини към борбата срещу „Ислямска държава", Столтенберг предупреди, че „самоотбраната трябва да бъде пропорционална".