При управлението ми нямаше партийна дискриминация, категоричен е Сакскобургготски

Мандатът ми бе най-спокойният и предсказуем, заяви бившият премиер пред CNN

"Смятам, че направих много, за да поставя и върна България на картата на света. По различни начини - и заради това, че бях премиер, което бе малко необикновено. Това предизвика интереса на хората и политиците към България“, обяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за CNN, цитирано от Днес.бг.

"След това с опита ми от частния сектор и с връзките ми в толкова много европейските кралски дворове, успяхме да отворим много врати и след преговори да постигнем - първо НАТО, и второ - ЕС. Второто бе голямата ни цел", посочи още бившият монарх и допълни: "Опитах се, защото това е моят личен мироглед и разбиране, да не търся отмъщение".

На въпрос как ще оцени своето управление, Симеон Сакскобургготски посочи, че днес българите признават, че неговият 4-годишен мандат е бил най-спокойният и предсказуемият, като през него е нямало партийна дискриминация и партизанстване.

В интервюто бившият монарх и премиер признава, че не е вярвал, че един ден ще се завърне в България и децата му ще видят неговата родина. Запитан за смъртта на баща си – Борис III, Симеон Сакскобургготски посочи, че иска да разбере истината за кончината на своя родител.

"Сред края на войната, всъщност от 1973 г. нататък, 30 години след смъртта му, започнах да разглеждам различни документи от различни страни. И така не намерих данни за нещо нередно.

Единственият архив, до който нямахме пълен достъп, е този в Москва. Татко обаче не е имал болно сърце, но наистина е бил под стрес. И това може да доведе до инфаркт. Но не трябва да забравяме неговата агония. Тази седмица, която бе болен. Тя показва, че може да има нещо повече от един обикновен инфаркт", споделя последният български монарх. 

Попитан дали би поискал от президента на Русия Владимир Путин достъп до руските архиви, за да види какво пише в тях за смъртта на Борис III, Симеон отговори: "Това не ми е приоритет в момента, защото има други неща. Но като син, но само заради това, искам да разбера истината", посочи още Симеон Сакскобургготски.

Цялото интервю на бившият български премиер пред CNN може да видите тук.