Пенчев ще бори езика на омразата

Дали той ще бъде отново омбудсман - ще стане ясно в четвъртък

„Ще се опитам да се преборя с езика на омразата, да бъда обединител между гражданите и институциите, но и между протестиращи и контрапротестиращи” – това каза в сутрешния блок на Нова телевизия омбудсманът Константин Пенчев във връзка с кандидатурата си за втори мандат. 

На въпрос дали е неудобен за някого и защо е издигнат от Реформаторския блок „12 без 5”, той отвърна, че вече е обяснявал, че ако заслужава втори мандат и е вършил работата си през първия, би се кандидатирал за втори. 

„Не е тайна, че за първия мандат, бях кандидатура на ГЕРБ. Неудобен съм бил много пъти, взеха ми от бюджета, когато бях много активен помирител при протестите и контрапротестите”, подчерта той. 

В четвъртък депутатите ще решат дали другият кандидат - Мая Манолова - или Пенчев ще бъде следващият омбудсман за срок от пет години. 

Във връзка със съдебната реформа, той обясни, че е позитивно настроен. „Реформите целят да изчистят съдебната система и да върнат доверието в нея. 180 души се подписаха под реформата - някои може би с мъка, други – със скърцане на зъби, но знаят, че просто няма накъде”, каза Пенчев.