Да не веем партийни байраци за съдебната реформа

Кунева призна, че благодарение на ДПС основната част от реформата е станала възможна

Не трябва да веем партийни байраци, когато става въпрос за съдебната реформа. Това замърсява средата. Важен е резултатът и той се случи. Това каза в сутрешния блок на bTV вицепремиерът Меглена Кунева.

На въпрос дали ДПС е надвила в политическото боричкане за конституционните промени, тя отбеляза факта, че благодарение на гласовете на ДПС предложената основна част от реформата - разделянето на Висшия съдебен съвет, е станала възможна.

Кунева призна, че в новия вариант на текстовете за изменения в основния закон не присъстват всички предложения на Реформаторите, но подчерта, че е запазена основната част на предложенията, които са важни, за да може да продължи реформата в избраната посока.

Беше факт, че гласовете само на ГЕРБ и Реформаторския блок нямаше да стигнат. През тези месеци трябваше по-рано да направим стъпките или за търсене на по-голям компромис, или за някаква промяна в позицията, каквато в крайна сметка се случи, посочи Кунева. Всички въпроси, които се поставиха в 12 без 5, можеше да се предвидят по-рано, призна вицепремиерът.

По думите й обаче няма изкривяване в основната идея на съдебната реформа.

Тя заяви още, че амбицията й е между първо и второ четене да се върне явното гласуване във ВСС. Бих работила в тази посока, отбеляза вицепремиерът.

Трябва да кажем без кое не можем, къде минава линията, от която няма как да се отстъпи, а останалото да бъде предмет на дебати, да има повече време и да убедим хората в НС, че ние имаме право, допълни Кунева.