Аштън Кътчър инвестира 1,5 милиона в IT проект на украинец

Холивудската звезда помага на основателя Дмитро Запорожец да събере екипа си в Калифорния

Американският актьор Аштън Кътчър инвестира цели 1,5 млн. долара в украински стартъп – IT компания GitLab. За това пише в понеделник сп. „Forbes Україна“, което цитира основателя – Дмитро Запорожец от гр. Харкив в източната част на страната.

Изданието обяснява, че основният продукт на украинците е сървис (апликация, приложение) за програмисти-разработчици, на който могат да си систематизират, управляват и запазват кодовете на своите проекти. Но украинците имат не просто стартъп, а технология за разбиване на монопола от страна на американската GitHub – ако техните апликации струват на десетина юзъри например 2,500 долара на година, то тези на GitLab ще струват едва 390.

Тъй като услугата е търсена в разгар на бума на технологиите в САЩ и развиващите се в момента като IT-дестинации Румъния и България, не е учудващо, че към GitLab има интерес от страна на междунродни инвеститори.

Aштън Къчър обаче не е новак в бизнеса - фондът на холивудската звезда Sound Ventures се занимава с инвестиции в многообещаващи стартъпи и спечели финансирането на украинците в „надпревара“ с още 5 конкуренти, пожелали да вложат парите си в проекта. Най-голямото му участие в момента е в успешния стартъп Airbnb, който напоследък достигна пазарна стойност от 25 млрд. долара.

Според изпълнителния директор на GitLab Дмитро Запорожец идеята е парите на Къчър да отидат за откриване на офис на украинската компания в САЩ и подобряване на позициите им на пазарите по света. Украинските стартъпъри се надяват в най-близко бъдеще да бъде готов за работа офисът им в Сан Франциско, Калифорния, където първите служители ще бъдат мениджърите им „Продажби“.

Украинецът признава, че с Къчър са провели много детайлен разговор още при първата им среща, като актьорът е държал да знае за проекта в детайли. „Той наистина е много интелигентен човек и помага на мнозина стартъпи“, казва Запорожец.

Според него първите сериозни инвестиции съществено ще увеличат и продажбите на версията Enterprise на техния продукт. „Парите се привличат специално за агресивен растеж. Освен това, имаме нужда не само търговци, но и от инженери“, казва още Запорожец.

Досега GitLab нямат единен офис. Част от екипа им е в Нидерландия, ръководството – в САЩ, а част от разработчиците са в Украйна, където най-много време трябва да прекарва и Дмитро Запорожец.