"Индипендънт": Камерън планира референдум за излизане от ЕС

Свят

26-07-2015, 09:08

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според вестникът, британският премиер възнамерява да се възползва максимално от сегашната ситуация в ЕС

Дейвид Камерън планира да проведе референдум за излизане на Великобритания от Европейския съюз, пише в. „Индипендънт”. Те посочват месец юни 2016 година като вероятна дата това да се случи.

Британският премиер възнамерява да се възползва максимално от сегашната вътрешна и външна политическа ситуация, така че в крайна сметка Великобритания да остане в ЕС, но в същото време да постигне редица искания на Лондон към общността.

„През 2016 година ще нараснат шансовете на Камерън за представяне на един доста ограничен пакет от реформи в ЕС и за избягване на икономическите рискове, които застрашават Великобритания в случай на излизане от ЕС”, пише в статията. Провеждането на този референдум до края на 2017 година беше едно от предизборните обещания на британския премиер.

Според източници, цитирани от „Индипендънт”, британското правителство било „въодушевено” от ситуацията с Гърция и според тях подобен референдум би гарантирал реформите.

„Проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за запазване на членството в ЕС е най-голяма от четвърт век”, пише още в статията.