Държавата дава 455 лева за дете и 746 лева за гъска

Общество

25-07-2015, 11:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Как една гъска, която тежи 1,5 кг изяжда 2,4 тона зърно за пребиваване в България от няколко месеца?

В България през 2014 г. са се родили 67 585 бебета, показва справка на Националния статистически институт. За новородените държавата е предвидила е предвидила субсидия от 30 млн. лв. или средно на дете се падат по 443 лв. , съобщиха от Национална асоциация "Българско Черноморие". 

В същото време червеногушата гъска, която зимува в България и се храни със засята пшеница също влиза в държавното субсидиране. За изхранването й, земеделците в страната са поискали 50 млн. лв. субсидии от фонд "Замеделие". Според сметките на неправителствената организация, субсидията за една гъска е в размер 746 лева. Цялата световна популация на червеногушата гъска, от която около 80% зимува в България, е малко над 60 000 екземпляра. 

"Как една гъска, която тежи 1,5 кг изяжда 2,4 тона зърно за пребиваване в България от няколко месеца? И колко и кои зърнопроизводители ще усвоят тези пари?", питат от асоциацията.

И сами отговарят: "Всички тези щуротии са дело на зелената мафия в България. Ако някой пита с каква цел, то отговорът е следния: много гъски – много пари за тяхното броене, много пари от програми за опазване на чевеногушите гъски, много пари наблюдение на червеногушите гъски, и привличане на мастити зърнопроизводители за каузата на зеления рекет".