Вдигат тавана на старите пенсии чак през 2019-а г.

Най-доброто от печата

25-07-2015, 07:46

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

НАП започва да разпределя служебно младежите без фонд за втора пенсия

Таванът на старите пенсии ще се увеличи чак от средата на 2019 г. и най-високата пенсия ще стане 40% от максималния осигурителен доход. Дотогава най-високите пенсии ще са ограничени на 35% от максималния доход. Според бюджетната прогноза максималната сума за осигуряване няма да се увеличава в следващите три години и ще остане 2600 лв., колкото е в момента. За всички пенсии, които НОИ ще започне да изплаща от януари 2019 г., се предвижда таванът да отпадне. Това решиха депутатите при окончателното приемане на второ четене в социалната комисия на пенсионната реформа. Депутатите и социалният министър обявиха, че промените със сигурност ще бъдат гласувани в пленарната зала преди лятната ваканция на Народното събрание.

От увеличаването на тавана на старите пенсии разходите на НОИ ще се увеличат с 12 млн. лв. само за шестте месеца на 2019 г., е записано в мотивите към измененията в Кодекса за социално осигуряване. От 1 юли т.г. най-високата пенсия стана 910 лв.

Депутатите решиха и създадения от тях проблем с вноските на младите хора, които за първи път са започнали работа тази година. Парите за втора пенсия на тези, които не са избрали универсален фонд, в момента стоят по сметките на НАП и не им носят доходност. По данни към края на април става дума за над 5000 младежи. С влизането в сила на промените в социалния закон НАП ще трябва да ги преразпредели служебно в един от деветте фонда. При започване на първа работа лицето има 3-месечен срок да избере къде да се осигурява. След тези 3 месеца следва служебно преразпределение.

Депутатите дадоха възможност и на пенсионираните военни, полицаи, магистрати да прехвърлят парите си от универсалните фондове в НОИ и да поискат преизчисляване на пенсията си. В момента всички те трябва да чакат да стигнат годините за пенсия на трета категория, за да започнат да получават втора пенсия. Средната възраст за пенсиониране на служителите от сектор "Сигурност" за м.г. е 52 г. и 8 месеца, което означава, че те трябва да чакат над 10 г. за достъп до втората си пенсия. Всички, които се осигуряват в професионален фонд - работещите тежък труд - също ще имат право да се прехвърлят изцяло към НОИ. Това обаче ще е еднократно, за разлика от работещите масовата трета категория, които ще могат да се местят веднъж годишно, докато стигнат пет години преди възрастта за пенсиониране.

Средствата на избралите да се осигуряват само в държавния фонд ще се прехвърлят в Сребърния фонд. Там няма да носят доходност. Няма да може да се прехвърлят директно пари от фонда към НОИ. Средствата в Сребърния фонд ще се влагат в депозити и в "други сметки", като ще се инвестират само за извличане на доходност.

Военните, полицаите и др. ще могат да се пенсионират, без да напускат работа, като това влиза в сила със задна дата от 1 юли. В срок от шест месеца обаче съответните ресорни ведомства трябва да изготвят промени за диференциране на длъжностите на служителите си. След тези промени най-вероятно ще има ново ревизиране на възрастта за пенсиониране. Депутатите приеха, че от догодина тя ще е 52 г. и 10 месеца. За всички, които изпълнят единственото условие за пенсиониране за тези служители към момента - 27 г. стаж, от които 18 г. специализиран, тази възраст няма да важи до края на 2018 г.