Влошават се резултатите на частните пенсионни фондове

Портфейл

25-07-2015, 07:00

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Причината е кризата в Гърция

Частните пенсионни фондове са постигнали 5% средна годишна доходност при инвестирането на осигуровките за втора пенсия според статистиката на Комисията за финансов надзор (КФН) за периода 28 юни 2013 г. - 30 юни 2015 г., пише "Труд"
Резултатите на универсалните фондове значително надхвърлят инфлацията и са над 3 пъти по-високи от лихвата, която носят банковите депозити. Според най-актуалните данни на БНБ вложенията на домакинствата имат 1,63% средна годишна доходност.
Сравнението с данните на КФН към края на март обаче показва, че резултатите на пенсионните фондове се влошават. Тогава средната им годишна доходност е била 6,72%.
“Причината е спадът на международните капиталови пазари през последните месеци заради неяснотата в преговорите между Гърция и нейните кредитори. Част от нашите инвестиции са извън България и тези колебания няма как да не се отразят”, коментира София Христова, гл. изп. директор на пенсионната компания “Алианц България”.
Данните показват, че доходността на фондовете е започнала да намалява в началото на април, но от средата на юли трендът се е обърнал. Според бранша ситуацията се е стабилизирала и засега няма сигнали за негативно развитие в бъдеще.