Шеф на ВМЗ-Сопот хвърли оставка

Общество

24-07-2015, 18:13

Снимка:

©Фрогнюз

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Отпада предвиденият от "Подкрепа" протест пред Народното събрание

Членът на Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот Илиян Насков е депозирал оставката си в Министерство на икономиката, собственик на 81 на сто от капитала на оръжейницата. Така подготвяният в понеделник в столицата протест на КТ "Подкрепа“, която искаше оставката на Насков, се отменя, съобщиха от синдиката.

"В писмото Насков заявява, че зад искането за оставката му от председателя на синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в предприятието прозират кадрови мотиви и защита на корпоративни интереси. Илиян Насков описва предприетите от Съвета на директорите действия през изтеклите шест месеца.

През последните месеци ръководството на ВМЗ е сключило договори с доставчици при цени по-ниски с 5-12 на сто от съществуващите дотогава, както и договори за реализация на готова продукция на цени по-високи средно с 40 на сто, отбеляза Насков в писмото си. Според него, ако продължи тази тенденция, ВМЗ ще има допълнителен приход от 30-40 млн. лева годишно, което ще позволи на предприятието да увеличи заплатите, както и да инвестира в иновации и нови производствени мощности.

Очевидно има кръгове, които са заинтересувани от запазване на досегашното статукво и поддържане на най-голямата оръжейница в зависимост от тях, заявява Насков, който е инженер, магистър по финанси и международни-икономически отношения. От Министерството на икономиката казаха за БТА, че все още нямат решение дали ще приемат оставката и допълниха, че тя трябва да се гласува на Общо събрание на дружеството. Новината бе посрещната със задоволство от работниците, обясни председателят на КТ "Подкрепа“ във ВМЗ Димитър Атанасов.

Предстои синдикатът да уведоми членовете си, че протестът в понеделник се отменя, поради изпълнението на исканията им.