Русия е сред десетте най-опасни страни в света

Свят

24-07-2015, 15:22

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Първенци са Сирия, Ирак и Афганистан според рейтинга на Global Peace Index


Русия е в дъното на класацията на най-миролюбивите и безопасни за живеене страни в света. Според рейтинга Global Peace Index държавата се оказва между Северна Корея и Нигерия и се подрежда на 152-о от общо 162 места. За най-опасна страна в света е призната Сирия, следват я Ирак и Афганистан.

В десетката най-опасни държави влизат още Южен Судан, Централноафриканската република, Сомалия, Демократична република Конго, Пакистан и Северна Корея. Украйна е заела 12-тото място в дъното на класацията.

За най-сигурната държава беше призната Исландия, следва я Дания, а трета е Австрия. В първата десетка са европейски държави, заедно с Канада (на седмо място) и Австралия(на девето). САЩ са на 94-о място, а Великобритания – на 39-о. В Латинска Америка най-сигурно е да се живее в Чили (29-о място), а в Африка с това определение се ползва Ботсвана (31-о място).

Според съставителите на класацията основните проблеми на Русия идват от нейните отношения със съседите, голямото количество ядрено оръжие и активният износ на оръжие. Поради всички тези показатели страната получила максималната негативна оценка. Към отрицателните фактори експертите добавят високия процент жители на страната, изтърпяващи присъди за различни престъпления. Също така в Русия са налице политически терор, прекомерно голям личен състав на силите за сигурност и високата заплаха от терористични действия.

В сравнение с миналата година негативната позиция на Русия не се променила. През 2008 г. Москва заемаше 131-о място, но започна да се плъзга надолу и само след година беше с още седем места по-назад. През 2010 г. вече беше на 142-о място. Процесът продължи до 2012 г., когато се закова на позиция 152.

Рейтингът Global Peace Index съществува от 2007 г. При неговото съставяне се отчитат 23 фактора, сред които влизат както вътрешни – например равнището на насилие и престъпност в страната, така и външни – отношения със съседните страни и ниво на военните разходи.