58 000 са младите безработни през тази година

Повечето младежи търсят образование и работа в чужбина, поясни Калфин

58 000 са младите безработни през тази година. От 2001 до 2011 година според статистиката населението намалява с малко над 500 000 души, от които разликата между смъртност и раждаемост е около 390 000 души, а над 155 000 души се смята, че са емигрирали от страната.

Това каза по време на парламентарен контрол заместник министър-председателят по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в отговор на въпрос свързан с демографската политика и мерките за справяне с младежката безработица, предаде „24 часа”.

„Всички сме свидетели, че в момента има много млади хора, които свързват и образованието си и реализацията си с излизането в друга страна“, обясни Калфин и посочи, че ако се опитаме да се поставим на мястото на младите хора ще видим, че те имат проблем да видят кариерната си перспектива в България също така имат проблем и със заплатите.

Първо трябва да се повишават минималните работни заплати. На второ място образованието трябва да бъде достатъчно добро. Има и такива сфери, в които е като например медицината, ние полагаме много усилия да задържим младите медици в България“, заяви Калфин. Министърът на труда и социалната политика посочи, че това са конкретни примери, които показват, че равнището на живот е много важно.

„На следващото място е отглеждането на децата и на младите семейства. Изключително много проблеми има за една работеща майка да се реши да роди. Включително и липсата на детски градини, знаем, че в София това е изключително трудно“, заяви Калфин и посочи, че България е на последно място по класациите за неплатен труд-това е домашния и домакински труд.

„Миналата година са създадени работни места, които са довели до общо намаление на младежката безработица от 72 000 миналата година до 58 000 и намалението е с около 14 000. Има програми, които са свързани с младежка заетост около 19 000 младежи са започнали работа на първични пазар на труда от началото на годината, още 5000 са включени в субсидирана заетост. Дела на безработните младежи до 29 пада до 6,3%, а минималната година е бил 7,4%“, коментира още Калфин.