Земеделци блокираха бензиностанции заради абсурдна наредба

Общество

24-07-2015, 13:04

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Те направиха показно докъде ще доведе опита за "ограничаване на контрабандата с гориво"

Земеделци от Русе, Хасково, Шумен, Стара Загора блокираха бензиностанции. Те демонстративно зареждаха гориво на колонките. Акцията беше протест срещу наредба, която ги задължава да монтират касови апарати и нивомери на ведомствените и стопанските бензиностанции. Мярката според държавните институции има за цел да ограничи контрабандата на гориво.

Около 70 зърнопроизводители с машините си протестираха край Хасково. В Русе бяха блокирани бензиностанции на изходите на града за Румъния, София и Варна.

Земеделците обаче решиха да покажат, че изискванията на наредбата, освен че ще ги затрудни, е и почти невъзможна. Осем трактора, които дойдоха от Сливополска община, успяха да блокират за час и половина работата на бензиностанция на изхода за Варна в Русе. Те зареждаха по 800 литра дизелово гориво, като част от техниката не може да се зарежда от бензиноколонка, а се налага да се налива с туба. Блъсканицата, която се създаде и привършването на горивото, изнервиха водачите на автомобили.

"Последното изменение на наредбата представлява безпрецедентна практика в световен мащаб и репресия спрямо земеделските производители", заяви пред Дарик Иван Караиванов, председател на Контролния съвет на фермерския съюз "Дунавско зърно". По думите му финансовото министерство задължава всеки земеделски производител, който ползва 2000 л. гориво годишно, да си прави бензиностанция, което е икономически невъзможно.

Браншовите организации настояват за отмяна на въведените непосилни за земеделския сектор изисквания с Наредба Н-18 от 2006 г., поради невъзможността за тяхното прилагане при специфичната земеделска дейност.