Бъчварова лично събира подписи за новата Конституция

Нейната задача е да мине през стаите на отделните групи и да събере подкрепата за конституционните промени

Парламентарните совалки за промените в Конституцията не спират. Макар че в пленарна зала народните представители се обединиха около това да оставят засега Конституционните изменения, то в стаите на отделните парламентарните групи ситуацията е различна.

Лично вицепремиерът по коалиционна политика и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова се зае да събира подписите за внасянето на новия законопроект с промените. Нейната задача е да мине през стаите на отделните групи и да събере подкрепата за конституционните промени.

В парламентарните совалки се включи вицепредседателят на РБ Найден Зеленогорски, който първо посети стаята на ГЕРБ, след което се върна в стаята на РБ, където сега е и вицепремиера Бъчварова. Зеленогорски отказа да отговаря на журналистически въпроси като само подвикна, че са имали по-големи очаквания, но с 23 депутата - толкова.

"На следващите избори като имаме 123 депутата - повече", убеден е Зеленогорски. След РБ Румяна Бъчварова потърси подписи и от АБВ.

Малко преди Зеленогорски да започне обиколката си из стаите на партиите от мнозинството съпредседателят на Радан Кънев предизвика словесно съревнование за измерване на съвестта.

"Нека да видим дали ни е еднаква съвестта". Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира снощния призив на Движение „България на гражданите" депутатите от партията на Меглена Кунева да подкрепят промените в основния закон по съвест.

Той посочи, че на председателския съвет при председателя на 43-ия парламент Цецка Цачева, Меглена Кунева и Найден Зеленогорски са имали позиция като тази на тъмносините.

Кънев се срещна с протестиращите пред НС. Според него, той е успял да ги убеди в необходимостта от ремонт на основния закон. Огромният успех е разделянето на ВСС според първоначалния проект, което значи според програмата на Реформаторския блок, доволен е Кънев.

"Само по себе си е политическо чудо с 20 депутати да убедиш още 160", отчете той. Направихме голяма политическа жертва -явното гласуване във ВСС, обясни още Кънев. В настоящия парламент нямало мнозинство за това. Той се надява дан няма разпад на РБ заради снощната позиция на ДБГ.