От гледна точка на съдебната реформа ще имаме много интензивна есен

Политика

24-07-2015, 09:47

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

План „С” за промените в Конституцията

Вижте промените в Конституцията (снимки)

Нищо не е окончателно приключило, категоричен е правосъдният министър

"Не може да остава впечатление за някакво съглашателство. Нищо не е окончателно приключило", заяви министърът на правосъдието Христо Иванов в сутрешния блок на БНТ.

"Споразумението по никакъв начин, не означава, че отпадналите текстове, не могат да бъдат поставени на обсъждане. Минаваме на второ ниво на играта. Разполагаме със 180 подписа, подписалите го много трудно ще могат да отстъпят назад. Постигнахме сигурност. От гледна точка на съдебната реформа ще имаме много интензивна есен", каза още Иванов.

Новият проект за промени в Конституцията ще бъде внесен в парламента днес. Определените като консенсусни промени пък влизат за обсъждане след седмица на интензивни разговори между партиите.

Консенсусни са разделянето на Висшия съдебен съвет, прекия избор на магистратската квота и засилване правомощията на Инспектората. Висшият адвокатски съвет ще има право да сезира Конституционния съд. В проекта, който ще бъде внесен, остават предложението за разпределение на професионалната и парламентарните квоти в колегиите и за правомощията на пленума.