Митничарите ще разследват и данъчни престъпления

Портфейл

24-07-2015, 07:16

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще минават на психотест при назначаване и повишаване

Агенция "Митници" получава нови правомощия в борбата с митническите нарушения, пише в. "Сега". Занапред митниците ще могат да задържат лица на още едно законово основание - наличие на данни за укриване на ДДС от внос и акцизи. Митниците получават и самостоятелност при извършването на оперативно-издирвателна дейност и ще могат да разследват случаи на контрабанда и без участието на ДАНС и МВР. Това гласят одобрените окончателно на второ четене текстове в закона за митниците. В първоначалния си вид проектът се появи още в мандата на кабинета "Орешарски", но приемането му се забави.

В момента митничарите имат право да задържат лица само в четири случая - при съхраняване на акцизни стоки без бандерол, при контрабанда, при нарушения на транзита и престъпване на правилата за внос и износ на валутни ценности. Занапред към списъка се прибавя и укриването на ДДС от внос и акцизи в големи размери (над 3000 лв.). Очаква се, че това ще предотврати бързината и ефективността при разследванията на данъчни престъпления.

Според одобрените от депутатите текстове митниците занапред ще могат да извършват сами и оперативно-издирвателни действия без участието на МВР и ДАНС. В момента това е невъзможно и затруднява воденето на досъдебни производства срещу неизвестен извършител, се изтъква в мотивите на законопроекта. Идеята е митниците едновременно да имат право и да разследват, и да издирват извършителя. Овластяването на митничарите да извършват дейности, вменени в момента на МВР и ДАНС, обаче може да доведе до нездрава конкуренция между тях и дублиране. Това бе една от критиките на опозицията към законопроекта, като с нея се съгласи и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. В отговор на въпрос на Красимир Янков от БСП нужно ли е няколко служби да вършат едно и също Цветанов призна, че сам не е гласувал част от промените в закона. Обратната позиция изрази председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, според която митническите престъпления са специфични и изискват допълнителна експертиза. Митничарите ще могат и да конвоират задържани лица на територията на страната.

ДЕБАТ

Спорове предизвика и новото изискване към митничарите да са издържали успешно психотест при назначаване и повишаване в длъжност. Тестовете няма да могат да служат като повод за уволняване на служители. Тук притесненията на опозицията са, че психотестовете могат да се използват за целите на кадруване, защото резултатите от тях трудно могат да се контролират. Редът за провеждане на тестовете ще се определи с наредба на финансовия министър. Митничарите занапред ще могат да извършват проверки за достоверността на декларираните данни за изминато разстояние с цел точното определяне на дължими пътни и винетни такси.