Печатницата на БНБ ще кандидатства за сертификат да печата евро

Портфейл

24-07-2015, 06:44

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Така се готвим за влизане в еврозоната

Печатницата на БНБ ще стартира в края на годината процедура за получаване на сертификат да отпечатва евро, пише "Труд". Така ще сме готови за бъдещото участие в еврозоната, каза шефът на управление „Емисионно“ в БНБ Калин Христов при изслушването на кандидатите за подуправители на банката в бюджетната комисия на парламента. Гуверньорът на БНБ Димитър Радев предложи Христов за нов 6-годишен мандат на поста.
До края на годината ще приключи процедурата по подмяна на банкнотите от 2 лева с монети, каза още Христов. Предстои и отпечатване на нови серии банкноти с допълнителни защитни елементи. Христов заяви, че ако бъде преизбран, основната му задача ще бъде да поддържа стабилността на валутния борд.
Кандидатът за управление „Банков надзор“ Димитър Костов, който в момента ръководи управление „Банково“, заяви, че досега управителят и подуправителите на БНБ не са имали достъп до надзорните данни и докладите от проверките, извършвани от „Банков надзор“. Той заяви, че ако бъде избран, ще въведе изискване след всички надзорни инспекции да се представят доклади пред управителния съвет (УС) на БНБ с констатации, препоръки и предприети мерки. „Бих искал съдействие от останалите членове на УС да контролират моята дейност и да ме съветват“, каза Костов. Номинираната за шеф на управление „Банково“ Нина Стоянова, която в момента е главен юрист на БНБ, каза, че няма информация акционери на КТБ да са завели дела срещу държавата.