ЕК ни даде 12,5 млн. лв. помощ за тежката зима

Портфейл

23-07-2015, 17:06

Снимка:

БНР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сумата ще бъде използвана за възстановяване на щетите основно в Югоизточна България

Европейската комисия одобри помощ в размер на 12,5 млн. лева за България. Парите ще бъдат използвани за справяне с последиците от тежките зимни условия през януари и февруари тази година.

Така опуснатата ни помощ от началото на 2015-а достига 16,5 млн. лева, след като през април бяха одобрени 4 млн. лева за Мизия. През 2014 г. страната ни получи други 21 млн. лева за преодоляване последствията от наводненията в Североизточна България.

"За трети път през последните 18 месеца България получава помощ от фонд "Солидарност" за справяне с последиците от природните бедствия. Това решение е израз на солидарността на Европейския съюз", каза Кристалина Георгиева, зам.-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси, цитирана от Нова телевизия.

Сумата от 12,5 млн. лева ще бъде използвана за възстановяване на щетите основно в Югоизточна България – най-силно засегнатата от тежките условия област на страната. Само в Бургас бяха наводнени над 300 сгради, засегнати бяха земеделски земи и гори. Силните валежи предизвикаха свлачища и разрушения на ключова пътна, водна и енергийна инфраструктура.