Разбраха се за конституцията, похвали се Борисов

Първото гласуване на проекта ще е през август или септември

ГЕРБ, РБ, ДПС, Патриотичният фронт, БДЦ и АБВ ще внесат утре общ проект за промяна в конституцията. Това се разбраха ръководствата на парламентарните групи на председателски съвет, на който присъства и премиерът Бойко Борисов.

Запазват се старите квоти - 8:5 за съдийската и 6:6 за прокурорската колегия, както настояваше Реформаторският блок. От ДПС пък е прието предложението с общо съгласие да бъде отправено питане до КС между двете четения. Първо гласуване на проекта ще е през август или септември.

"Искам само да кажа едно голямо благодаря на лидерите на всички политически партии - ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ, които дойдоха сега за това, че надраснаха партийните си пристрастия". Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща с вицепремиера Меглена Кунева, председателя на парламента Цецка Цачева и представители на ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ.

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното. Много съм благодарен, това е един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери, и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата", заяви Борисов, цитиран от Фокус.

Радан Кънев съобщи, че е постигнато съгласие по проекта за промени в конституцията.