Цената на тока е изцяло в ръцете на КЕВР

Няма да правим социална политика през цената на електричество, категорична е Теменужка Петкова

Цената на тока е изцяло в ръцете на КЕВР. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред "Фокус". Тя допълни, че се очаква до дни да стане ясно решението на комисията. Министърът подчерта, че регулаторът е напълно независим орган и е изключено да се повтори практиката да се прави социална политика през цената на електроенергията.

„Това, което може да направи правителството в областта на енергетиката, е направено чрез новосъздадения Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, каза още Петкова. Тя коментира, че той до голяма степен ще покрие дефицитите в НЕК и категорично ще стабилизира електроенергийната система.

„Целта на фонда е средствата да отиват за покриване на разходите, които е извършил общественият доставчик, в случая Националната електрическа компания. Това са разходи, които произтичат от ангажимента на НЕК, съгласно Закона за енергетиката, да изкупува електрическата енергия от възобновяеми енергийни източници, от топлоелектрически централи, от заводски централи, както и енергията от дългосрочните договори с двете американски централи, на цени значително по-високи от тази, на която НЕК продава енергията“, каза министърът и допълни, че тази разлика формира недостига на средства.

Теменужка Петкова посочи още, че Фонд „Сигурност на електроенергийната система“е неизбежна стъпка предвид предстоящата либерализация на пазара.