ДПС са готови всичко, защото искат да се включт в управлението

Според съпредседателя на Патриотичния фронт предложеният нов проект за конституционна реформа е на 80-90 процента същия като стария

ДПС на всичко се съгласи, защото се опитва да се включи в групата, която ще приеме промените в Конституцията. Това каза Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт в сутрешния блок на bTV.

„Мен ми е ясно какви са техните подбуди, гледат да натрупат по-малко негативи заради предстоящите избори”, добави още Симеонов. По думите му подкрепата за съдебната реформа е част от предизборната кампания на ДПС. „Те искат да се качат на влака в последния момент, каза още депутатът.

„Аз чета и двата текста за съдебна реформа и виждам само две разлики – едната е, че мандата не е четири, а остава пет години, а втората е за явното гласуване при заседания на пленума”, поясни още Симеонов. По думите му новият проект за конституционна реформа е на 80-90 процента същия с минимални разлики.

„Тактиката на партиите е приемаме 80 процента от нещата, а другите 20 – обсъждаме по-късно”, каза Симеонов. Според него, Лютви Местан не е предложил промени в реформата, а начин тя да бъде приета от повече партии в парламента. „Местан предложи по какъв начин да бъде приета реформата, той не е открил топлата вода”, добави Симеонов.

„За нас интересите на България са над всичко, не можем да се правим на нацупена деца”, коментира Симеонов. Той каза, че днес ще поиска среща с Реформаторския блок, за да обсъдят конституционната реформа. „Днес ще говоря с реформаторите, трябва да се прояви разум и отговорност, не трябва да се правят експерименти с Конституцията”, каза още депутатът.

На въпрос какви са вариантите ако Реформаторският блок не приеме промените в реформата, Валери Симеонов каза, че няма смисъл да се губят шест месеца. „Още на второ четене ще влезнат отхвърлените от ДПС предложения, ако не ги внесат реформаторите, ще ги внесем ние”, каза той.

„Мисля, че Христо Иванов е основният двигател на тази реформа и така трябва да бъде”, каза още Симеонов. Според него, управляващите не трябва да се отказват от реформите, защото по този начин ще разочароват народа. „После ще трябва да гледаме сънародниците ни в очите”, каза Симеонов.