Прокуратурата и БНБ няма да оспорват датата на фалита на КТБ

Това означава, че всички сключени договори за цесии за близо 850 млн. лв. може да се окажат невалидни

Прокуратурата и БНБ няма да оспорват новата дата за неплатежоспособността на КТБ - 20 юни 2014 г. Въпреки че настояваха това да е 30 септември 2014 г., те не са внесли жалба във Върховния касационен съд (ВКС). Срокът изтече, пише в. "Преса".

Това означава, че най-вероятно датата на неплатежоспособността ще остане непроменена и всички сключени договори за цесии за близо 850 млн. лв. може да се окажат невалидни, защото са сключени след 20 юни 2014 г., когато КТБ бе поставена под специален надзор. Синдиците на банката Лазар Илиев и Росен Ангелчев вече са оспорили в Софийския градски съд (СГС) две прихващания - на фирмите "Перфект" ООД и "Домтех холдинг".

Припомняме, на 3 юли Софийският апелативен съд определи за дата на неплатежоспособността на КТБ 20 юни 2014 г. Решението е оспорено пред ВКС само от бившите изпълнителни директори и акционерите "Бромак" на Цветан Василев и "Бългериън акуизишън къмпани", представител на Султаната Оман. Те са поискали и спиране на фалита до окончателното приключване на делото. ВКС е отказал.

Междувременно синдиците на КТБ са подгонили двама от бившата банкова управа за раздадени необезпечени кредити. Те са внесли в СГС иск срещу Илиан Зафиров и Александър Панталеев, съобщиха от съда. От двамата се търси обезщетение от 11 хил. евро за отпуснат кредит на фирмата "Конкорд промоушън енерджи". Зафиров и Пантелеев са и сред обвиняемите за източването на трезора. Освен тях прокуратурата подгони мажоритарния собственик Цветан Василев, цялата управа на КТБ, служители, квестори.

През есента на 2014 г. три одиторски компании установиха, че размерът на рисковите кредити на КТБ е 3,4 млрд. лв., отпуснати на 82 фирми.