Ексдепутат в ареста, застрелял в главата най-добрия си приятел

Най-доброто от печата

23-07-2015, 06:43

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Николай Христов сега е управител на фонд “Научни изследвания” към МОН

Бившият депутат в три Народни събрания Николай Христов е в ареста за убийство.

На 14 юли т.г той е застрелял в главата най-добрия си приятел - Красимир Илиев, който му гостувал. Оттогава е задържан под стража и е обвинен в умишлено убийство.

Николай Христов е управител на фонд “Научни изследвания” към Министерството на образованието. Името му се свързва със злоупотреби с пари на фонда.

Христов е бивш депутат от СДС в 36-о, 37-о и 38-о Народно събрание Бил е член на Демократическата партия с лидер Александър Праматарски. Бил е зам.-шеф на Парламентарната група на СДС в 36-ото НС и зам.-председател на депутатите от “Народен съюз” в 37-ото и 38-ото НС.

Завършил е философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е като преподавател по философия и по икономика.

На 14 юли той е бил в дома си на ул. “Цанко Церковски” в елитния столичен кв. “Лозенец”. Гостувал му най-добрият му приятел Красимир Илиев.

Познавали се от 30 г. Двамата често пиели заедно или в дома на бившия депутат, или в квартирата на Илиев.

“Загубих много добър приятел. Случи се нещо чудовищно. Когато пия, го правя само с него - или у нас, или у тях”, казва Николай Христов пред Софийския градски съд на 17 юли, когато е оставен в ареста.

След като приятелят му Красимир пристигнал, двамата седнали на масата. Както обикновено, започнали да се наливат с алкохол. С тях имало и жена.

Около 18,40 ч Христов е подал сигнал на тел. 112, че приятелят му е прострелян. Когато криминалистите пристигнали, той бил пиян, а Красимир Илиев - мъртъв, с куршум в главата. Пред разследващите управителят на Фонда за научни изследвания твърдял, че приятелят му се е прострелял сам. Експертиза обаче показала, че това е невъзможно. Куршумът е минал отгоре надолу през главата на жертвата и е през окото му. Според експертите не е възможно Красимир Илиев да се е прострелял сам. Според прокуратурата точно Николай Христов е натиснал спусъка по време на пиянския запой в дома му.

Мистерията се заплита от барутните частици, открити по ръцете на Христов и Илиев. По ръцете на двамата те са еднакви като количество. Затова в началото се работило по хипотеза, че двамата са разглеждали оръжието и докато Илиев си играел с него, се е прострелял в главата.

Не е изключена и версията двамата да са играли на руска рулетка с револвера, който е законно притежаван от Христов. Когато изстрелът проехтява в дома му, жената, която е била в апартамента, е приготвяла трапезата в кухнята и не е видяла дали бившият депутат е стрелял, или Красимир Илиев се е самоубил.

След като полицаите пристигнали на адреса, бившият депутат предал доброволно всичките си вещи. У него са намерени и пари, които е изтеглил от банкомат същия ден. С тях той щял да услужи на приятеля си, за да плати наема на квартирата си. Христов често му помагал с различни суми, защото приятелят му по чашка имал финансови затруднения.

Убитият е баща на 3 деца, едно от които ученик. Пред съда по време на гледането на мярката му за неотклонение ексдепутатът разказал как му е помагал, защото детето имало проблеми в училище.

На 17 юли обвининеният в убийство Христов помолил съда да го пусне от ареста. Казал, че трябва да нареди 5 милиона лева от бюджета на фонда за нуждите на стотици български учени, които нямало да могат да вършат работата си без неговия подпис под платежното. Магистратите обаче го оставят в ареста с мотив, че престъплението, в което е обвинен, е тежко, и на свобода може да извърши друго или да се укрие.

Докато Христов е в ареста, във фонда не знаят къде е.

“Щях да го пускам за издирване. Питах служителите къде е, но никой не знаеше. Трябваше да свърши много неща, а не се появяваше на работа”, каза пред “24 часа” предсетателят на изпълнителния съвет на фонда проф. Венелин Енчев. Преди време той е сезирал Агенцията за държавна финансова инспекция за неефективно харчене на пари от структурата.

Христов наредил плащане на 180 хил. лв. от бюджета на фонда към частни фирми, но за дейности, които можело да се извършат и от подчинената му администрация.

Одитният доклад на агенцията е изпратен и в комисията за борба с корупцията и конфлкт на интереси в парламента. Проф. Енчев и Николай Христов са разпитвани от депутатите на комисията във връзка с одитния доклад.

Докато Николай Христов е бил в ареста за убийство, във фонда тече проверка на експертна комисия, назначена от Министерството на образованието. По случая с неефективното управление на средства във фонда тече и проверка в прокуратурата.

Днес Апелативният съд в София ще реши дали да го остави за постоянно в ареста.