По-строги санкции за авиопревозвачите

Кабинетът пази пътниците, ако полетът бъде отменен или закъснее

Кабинетът одобри промени в Закона за гражданското въздухоплаване, които ще предложи на Народното събрание. С промените се въвеждат по-строги санкции към въздушните превозвачи при неспазване правата на пътниците. Предвидено е налагането на имуществена санкция на въздушен превозвач, който не изпълнява задълженията си да предостави право на обезщетение или съответна помощ на пътниците в случай на отказан достъп до борда, отмяна или закъснение на полет, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предвидени са санкции и в случаите, когато въздушен превозвач не изпълнява задълженията си да информира пътниците за техните права и не отговаря на техните жалби.

Предлага се въвеждане на санкции за въздушен превозвач, който не изпълнява задълженията си да информира за крайната цена с включените в нея тарифи и такси, както и санкции за въздушен превозвач, който не изпълнява задълженията си да предоставя тази информация без дискриминация по отношение на националността или мястото на пребиваване на потребителя или на мястото на установяване на представителя на въздушния превозвач или друго продаващо билети лице в рамките на Европейския съюз.

Въвеждат се и изменения на текстовете, свързани с отговорността на въздушния превозвач за щети, причинени при превоз на багаж.

Промените в Закона за гражданското въздухоплаване са свързани с необходимостта от засилване на ефективния контрол върху прилагането на общите правила за обезщетяване и помощ на пътниците в Европейския съюз.