Съдебната реформа не е каприз, убеждава Кънев

Проблемът на съдебната система не е, че е бавна, категоричен е съпредседателят на Реформаторския блок

Съдебната система има нужда от ремонт, съдебната реформа не е женски каприз. Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в ефира на bTV. Той сравни ситуацията със съдебната реформа с битовите проблеми. Често под натиска на жените си правели ремонти на домовете си. "Ние сме направили ремонтите си", посочи Кънев и поясни, че изчистването с прахосмукачка не е ремонт.

Реформаторите подходили с уважение към желанието на ДПС да участват в промяната. С това доказали, че в името на истинска съдебна реформа, могат да бъдат диалогични с всеки. Това обаче не означавало, че ще се поклонят на всеки в името на това да участва и да не се стигне до съдебна реформа.

"Не ме интересува нов проект или стар проект - въпросът е какво пише в него", заяви Кънев по повод вчерашното предложение на лидера на ДПС за оттегляне на сегашния законопроект и обединение около трите консенсусни точки, като така ще забързат реформата. Те са разделянето на ВСС, повече права за Инспектората към ВСС и пряк избор на магистратите. Според Радан Кънев ДПС реално не предлагат промяна.

Ако няма национално отговорно конституционно мнозинство, а се търсят повърхностни имитации, трябва мнозинството да се събере и да каже, че опозицията в България е безотговорна и отказва да подкрепи дори санитарния минимум, според реформатора. Тогава с гласовете на мнозинството трябва да направим много по-смели промени и да се сетим за всичко, от което отстъпвахме, смята Кънев.

Радан Кънев извади програмата на Реформаторския блок, за да покаже, че предложенията в програмата на правителството са "безкрайно по-меки" отколкото в документа на партията. Кънев бе категоричен, че е клеветническо твърдението, че Реформаторите настояват на своето. Това било част от клеветническа кампания, която цели да няма съдебна реформа.

"От над 10 точки, всички които са радикално реформаторски, настояваме само на една - същинско разделяне на ВСС на две колегии- съдийска и прокурорска", изтъкна Кънев. Това обезпечава независимостта на магистратите от политическо влияние и по-строга отчетност на Прокуратурата, посочи той.

Кънев за пореден път констатира, че проблемът на съдебната система не е, че е бавна. Големият проблем била корупцията в съдебната система , т.е. "парата играе", когато се решават дела. Тя минава през назначаването и влиянието върху председателите на съдилищата, убеден е Кънев.

Реформаторът изрази несъгласие и с начина, по който премиера Бойко Борисов прочитал алтернативите. Според Кънев те са две бързо приемане на промените при 180 гласа, бавно - при 160 гласа или не променяме нищо.