Два протеста ще посрещнат днес депутатите

Общество

22-07-2015, 07:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"За" съдебната реформа ще се пие кафе, от другата страна е организацията "План Б"

Депутатите ще бъдат посрещани на работа днес от две акции - протест под формата на пиене кафе в подкрепа на съдебната реформа и промените в Конституцията и против предложенията на ДПС и акция на организацията План Б с искане за истинска съдебна реформа.

Пиенето на кафе пред парламента, станало популярно покрай протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, беше подновено в социалната мрежа "Фейсбук". Името на събитието, което се появи във вторник, след като стана известно, че ДПС и ГЕРБ не са постигнали консенсус, е "Кафе зад Парламента за истинска правосъдна реформа или #Оставка", пише Dnevnil.bg

"ДПС поиска разписването на нови конституционни промени по техен модел. Ахмед Доган (Хидроинженера), Лютви Местан (агент Павел), Йордан Цонев (Ментата) и Делян Пеевски (10) ще правят "Реформа"... елате на служебния вход на Народното събрание всяка сутрин, докато депутатите не разберат, че искаме истинска, а не фалшива или "изтъргувана" Правосъдна реформа", призовават организаторите на протеста.

Разговорите днес продължава със среща между Борисов и лидера на БСП Михаил Миков, като е малко вероятно покрепа да дойде от левицата. Те вече няколко пъти заявиха, че са против. Вчера стана известно, че ДПС иска да представи свой проект за промени в основния закон, който предвижда окончателните решения във Висшия съдебен съвет да се взимат с пленум и при тайното гласуване.

Междувременно в късния следобед стана известно, че План Б - организация, създадена от началото на годината и с позиции основно срещу правосъдния министър Христо Иванов също кани съмишлениците си зад парламента.

"Целта на протеста е да кажем категорично "Не!" на опитите на шайка тероризиращи от четвърт век българския народ крадци, приватизирали икономиката на страната безплатно, под мимикрията на съдебна реформа да приватизират и съдебната власт за користни цели. Да кажем категорично "Не!" на самопровъзгласилия се политически "елит" и да кажем категорично "Да!" на истинската съдебна реформа. Реформа, която да промени поговорката и "за милиони да има закони". Това е реформата в съдебната власт.", пише в поканата за събитието от което не става съвсем ясно кои предложения подкрепят.