Съдебната реформа катастрофира

Най-доброто от печата

22-07-2015, 07:16

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министърът на правосъдието на крачка от оставка

ГЕРБ и ДПС си стиснаха ръцете за съдебна реформа по кройката, зададена от прокуратурата, и задраскаха най-важните промени, предлагани от правосъдното министерство, пише в. "Сега". След среща с лидера на ДПС Лютви Местан във вторник премиерът Бойко Борисов обяви готовността си да се съобрази с ДПС само и само да бъде приета някаква промяна в конституцията за пред Брюксел.

Кимайки доволно до него, Местан съобщи, че ДПС няма да подкрепи законопроекта на Реформаторския блок, а ще лансира свой. По думите му било въпрос на един час да бъде написан. Местан предлага новият проект да бъде внесен в петък от 180 вносители и след месец да бъде гласуван на първо четене. Така се гарантирало мнозинство, с което промените да минат само на две четения и да приключат преди местните избори. Не е изключено това да доведе до разцепление в РБ, тъй като депутатите от ДСБ са категорично против подобна маневра за разлика от ДБГ на Меглена Кунева. В парламентарната група на ГЕРБ вчера изпаднаха в пълно объркване, чакайки инструкции "отгоре". Те не можаха да кажат дали ще оттеглят сегашния проект и как ще стане приемането на новия.

"Всичките ни предложения следват отговорния подход на премиера и на президента", обяви Местан, като включи в консенсуса и държавния глава, преди той да е изразил официално позицията си. Половин час по-късно Росен Плевнелиев призова политическите сили да подходят надпартийно, да преодолеят различията и да постигнат съгласие на всяка цена. В безадресното си становище той на практика подкрепи подхода на Борисов и ДПС - да се гласуват само безконфликтните моменти - формалното разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС), прекият избор на членове на ВСС и засилването на ролята на инспектората. В средите на реформаторите упорито се заговори за сделка на Плевнелиев с ДПС срещу подкрепата му за втори мандат.

"Знам едно - провалът на конституционната реформа означава и провал на съдебната реформа. Ако това се случи, няма да загуби никой друг толкова много, колкото държавата ни и това ще даде една много дълга писта, едно много по-бързо развитие, особено в докладите, които очакваме от Брюксел, и огромно предимство на Румъния пред България. Това, което накрая ще получим като резултат от провала на гласуването на конституцията, ще бъде тежък удар в доклада. Това пряко ще ни се отрази и върху приемането в Шенген", обясни Борисов. Той заплаши и с план Б, който гласял: "Оправяйте се!".

Сърцевината на конституционната промяна е съдебният съвет да се раздели на две камари, за да може съдии да решават за назначенията, повишенията и уволненията на съдиите, без намеса на прокурорите. Прокуратурата обаче е против намаляването на властта й и е съгласна да се раздели съветът, при условие че той ще решава кадровите въпроси в целия си състав. Точно това предвижда вариантът, огласен от Борисов, но явно съчинен от ДПС.

"На практика съдиите ще предлагат, ще развиват и накрая ще отиват за одобряване" - обясни за договорения текст премиерът. "Ликвидираме прословутите петчленки - петима членове на ВСС, които по някакви неясни критерии номинират някакъв кандидат. Прокурори няма да могат да номинират съдии", подкрепи го Местан. И двамата пропуснаха факта, че все пак гласовете на прокурорите ще продължат да тежат при съдийските назначения. Местан се опита да се измъкне с думите, че пленумът формално щял да утвърждава номинираните. Целта била да се заобиколи решението на Конституционния съд за необходимост от Велико народно събрание, както и да се намери по-широка подкрепа и от други политически сили.

Местан се съгласи с хипотезата, че пленумът на ВСС може да отхвърли дадена магистратска кандидатура, но това едва ли щяло да се случи. "И какво като се отхвърли? Гилдията отново номинира. Какво ще прави ВСС? Ще остави без ръководител съответния районен или апелативен съд? Няма мърдане. Никой не може да влияе на гилдията да си промени позицията", обясни лидерът на ДПС. И направи аналогия с назначаването на главен секретар на МВР. "Кога се е случвала криза с назначаването на главен секретар на МВР? Кой президент е отказал номинацията на Министерския съвет, след като няма кой друг да номинира секретар на МВР? Ето ви го примера. Когато има изключително право на номиниране, това е равно на кадруване". Местан изложи и възраженията си срещу явния вот във ВСС. "Явният вот е по-контролируем от тайния", заяви той.

Ден по-рано коалиционният партньор на ГЕРБ - АБВ, също поиска силно орязване на предложенията и свиването им до три точки - формално разделяне на ВСС, пряк избор на съдебната квота и засилена роля на инспектората. Очаква се в сряда министър-председателят да се срещне и с ръководството на БСП.

 МАЛЦИНСТВОТО

От правосъдното министерство нямат намерение да пренаписват промените. "Разговорът вече се измести в темата "Кой ще бъде виновен, ако реформите не минат", коментира участник в написването им пред "Сега". Не е ясно и дали правосъдният министър Христо Иванов ще подаде оставка, ако предлаганите от него промени бъдат бламирани. Иванов обаче многократно заяви, че е готов да се раздели с поста, ако не успее да прокара поправките през парламента. Пред Дарик радио депутатът от РБ Гроздан Караджов каза: "След като 9 месеца от ДПС спъваха съдебната реформа, сега оглавиха едно активно мероприятие с цел да се повлияе върху обема и съдържанието й. Но както повечето политически партии вече са разбрали, този "танц на смъртта" с ДПС е изключително опасен. Става дума за подмяна на съдебната реформа, за нейното умаляване до беззъбост. С това ДПС цели да убие политически Реформаторския блок - защото за нас тази реформа е червената линия, която ние не можем да преминем". Радан Кънев не каза категорично дали реформаторите ще излязат от управлението при провал в петък. "Ако конституционните промени не минат, нищо в България не е стабилно. Ако нямаме съдебна реформа, нещата стават твърде кризисни. Нека да не предвиждаме този сценарий, аз все още съм оптимист все пак". Във вторник вечерта ПГ на РБ се събра на заседание заедно с министри и гражданския съвет. Не отидоха само от ДБГ, които паралелно започнаха своя сбирка. До редакционното приключване на броя и двете не бяха приключили.

БОЙКО БОРИСОВ:

"Това е крачка напред - съдиите ще предлагат, ще развиват и накрая ще отиват за одобряване, да го наречем, само предлагани от тях хора, не от петчленки, не от някой или когото и да било."

 ЛЮТВИ МЕСТАН:

"И какво като се отхвърли? Гилдията отново номинира. Какво ще прави ВСС? Ще остави без ръководител съответния районен или апелативен съд? Няма мърдане."