Уеличават хонорарите за служебните адвокати

Общество

22-07-2015, 06:52

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Икономическата криза и безработицата увеличават нуждата от правна помощ за социално слаби

До 1200 лв. да скочи хонорарът на служебен адвокат, чийто клиент е застрашен е от наказание доживотен затвор. Това предвиждат промени на Министерството на правосъдието (МП) в Закона за правната помощ, пише "Труд". Сега на защитника се изплаща от 500 лв. до 1000 лв. за всяка инстанция.
От МП предлагат да се увеличава и заплащането на адвокати по административни дела – от 200 лв. на 240 лв. Предвидено е и нарастване от 300 лв. на 360 лв. на възнагражденията на защитници, които се явяват и по граждански дела.
Хонорарът за проучване на дело от адвокат, който след това не е участвал като процесуален представител в него ще стига до 150 лв. Сега на тях се дава по 50 лв.
В промените е записано, че за консултация за правен съвет по националния телефон за първична правна помощ (0700 18 250) ще се таксува 30 лв.
Сред предложенията е отбелязано, че когато адвокатът предоставя правна помощ по дело, продължило повече от една година в повече от три съдебни заседания, възнаграждението му може да бъде увеличено с до 50 на сто от максималния размер.
Правосъдното министерство съобщава, че първичната правна помощ нараства всяка година. Според тях това се дължи на икономическата криза и безработицата, заради които се увеличава броят на социално слабите, които нямат възможност за пари да упълномощят адвокат