Ципрас искал $10 млрд. заем от Русия

Свят

21-07-2015, 17:09

Снимка:

tvklan.al

Автор:

hristovam

Всичко от Автора

Обърнал се за финансова инжекция също към Иран и Китай

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поискал 10 млрд. долара заем от Русия, за да може Гърция да излезе от еврозоната и да се върне към драхмата, написа атинският вестник Вима, цитиран от Банкеръ.

В последното си интервю за телевизия EPT Ципрас обявил, че е бил наясно колко безсмислено би било връщането към драхмата, ако държавата не притежава мощен валутен ресурс.

Според вестника от Кремъл не отхвърлили искането на Ципрас, но започнали да разискват предоставянето на 5 млрд. долара на Гърция като предплата за газопровода "Турски поток“.

Искане за заем било изпратено още в Иран и Китай, но нито една от двете страни не се отзовала.

Обмислян бил и въпросът за секюритизация на очакваните приходи от оползотворяването на въглеводородите в Егейско море, твърди Вима. Изданието допълва, че вероятно затова Гемрания, "която следеше с растящ гняв световната дипломация на Атина, дефакто иззе бъдещите въглеводороди, като автоматично ги включи в новия фонд за разпродажба на държавно имущество“.

С плана на Ципрас били запознати Янис Варуфакис и Панайотис Лафазанис. Те били на мнение, че след като Германия осъзнае, че Гърция е решена да скъса с еврозоната, щяла да склони и да изпълни гръцкото искане за голямо отписване на дълга и така Ципрас щял да промени Европа.

Такава била причината да отхвърли много от предложенията на кредиторите, някои от които много по-изгодни от последното.