Държавата ще подкрепи съвместно световно първенство по волейбол с Италия през 2018 година

Всички необходими документи са налице

Министърът на спорта Красен Кралев потвърди пред „Тема Спорт” , че държавата официално ще подкрепи Българската федерация по волейбол да организира съвместно с Италия световното първенство за мъже през 2018 година. Министърът разкри, че всички необходими за целта документи са налице и вече зависи от централата кога те ще бъдат придвижени.

„Ние предлагаме четири зали – „Арена Армеец” в София, „Конгресна” във Варна, в Русе, която тази седмица ще бъде открита, и в Пловдив. Имам официално подкрепата от страна на държавата, в лицето на премиера Бойко Борисов. Въпросът вече трябва да се отнесе към президента на федерацията Данчо Лазаров. Оттам трябва да задействат процедурата, съвместно с италианската федерация. Към момента не мога да коментирам параметрите на едно такова домакинство. Сега приемаме европейското първенство и съм сигурен, че ще се представим на високо ниво като организация, а и като резултати”, заяви Кралев.

България е била един-единствен път домакин на световно първенство по волейбол за мъже. Това се случи през 1970-а, когато заемаме второ място, губейки решителния сблъсък за титлата от Източна Германия с 2:3 гейма. Нашите водят в петия гейм с 13:5, но допускат обрат до 13:15...

За конкуренти на съвместната ни организация с Италия, се спрягат още Русия, Иран, Аржентина и Катар. По всяка вероятност решението на FIVB и президентът Ари Граса ще бъде взето след европейското първенство през октомври.