Гърция разпродава

Свят

21-07-2015, 15:43

Снимка:

feltor.wordpress.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гърция започна да се разплаща с ЕЦБ и МВФ

В дългия списък влизат не само острови, но и термални извори, дори стадиони

Заданието, поставено от кредиторите, е ясно – силно задлъжнялата Гърция трябва да попълни държавния си бюджет с приватизация на държавна собственост, като тя трябва да донесе около 50 млрд. евро в специален доверителен фонд. Ето защо страната е създала дълъг списък за разпродажба, а в него влизат не само острови, но и спортни стадиони и дори самолети, съобщи ДПА.

Ето част от активите, които ще се предложат за продажба:

Острови – някои от общо 6000 острова на страната ще се озоват в списъка, каквато бе амбицията и на предишното правителство. Американският милиардер Уорън Бъфет вече придоби през уикенда острова Агиос Томас (Свети Тома) за около 15 млн. евро. Той обаче и досега бе в частно владение. Само преди дни стана известно, че американският актьор Джони Деп е купил гръцкия остров Стронгили в Егейско море за 4,2 милиона евро. Италианският вестник "Кориере дела сера" пък публикува материал, който обобщава различни гръцки острови, което се предлагат за продажба.

Яхтени пристанища, като тези на островите Епидавър и Хидра (цената е неясна).

Контейнерни пристанища, като в Пирея и Солун (очаквани приходи – 600 млн. евро).

Плажове (като например плажът Ермиони на Пелопонес).

14 регионални летища, сред които аеропортите на островите Родос, Корфу и Кос (очаквани приходи – 1,3 млрд. евро).

Два правителствени самолета Airbus (стойност: 10 млн. евро).

Над 2500 сгради (на Министерството на културата, на жп компанията и др.). Сред тях има и сгради в чужбина, които са собственост на гръцката държава, като такива във Вашингтон и Ню Йорк.

Стадиони и спортни зали, построени за Олимпийските игри през 2004 г., напр. Galatsi Olympia Center, (91 хектара).

Термални извори, като напр. на Термопилите.

Редица бутикови хотели.

Бившата американска военна база Heraklion на остров Крит.

Въпреки обширния списък обаче има сериозни опасения, че продажбата на тези активи (дори да се намери желаещ за всички тях), няма да донесе желаните 50 млрд. евро. През изминалите четири години от продажба на държавна собственост в държавната хазна влязоха само 2,5 млрд. евро.

Към това може да добавим и друг актуален проблем, уточнява Фактор. Изненадващо гръцкият кабинет промени дневния ред за парламентарния дебат в сряда. Така първоначално предвиденото гласуване за отмяна на данъчните облекчения за гръцките фермери бе отменено. Мярката бе доста спорна.

И новите детайли на пенсионната реформа няма да се обсъждат по време на тази сесия на парламента, както се предвиждаше. Вместо това сега ще се гледат закони за модернизация на правната система и банковото дело, без да се назовават детайли за тях.

Вестник "Вима" смята, че тези две мерки няма да бъдат гласувани сега, тъй като правителството се опасявало, че те можело да доведат до падането му от власт. Гласуването в сряда е важно, тъй като се очаква приетите мерки да проправят пътя за връщане на тройката кредитори (ЕК, ЕЦБ, МВФ), с които Атина да договори новия меморандум с условията по предоставяне на финансова помощ на Гърция от Европейския стабилизационен механизъм.