Китай планира да създаде мегаполис шест пъти по-голям от Ню Йорк

Свят

21-07-2015, 15:20

Снимка:

en.wikipedia.org

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Китай погва секс оргиите, фераритата и горенето на пари на децата на богатите

В продължение на десетилетия правителството в Китай се опитваше да ограничи големината на Пекин със строги разрешителни за пребиваване, сега обаче има план да направи Пекин столица на нов супер град

В Китай са решили да създадат мега град – агломерат от градове, чието население ще надвишава 130 млн. души, съобщава "Ню Йорк Таймс", цитиран от "Труд".

Площта на обединяваните територии под название Джин-Цзин-Джи" (Jing-Jin-Ji) ще възлиза на 132 хиляди квадратни километра. Това необичайно название е само част от топонимите на най-големите селища в агломерацията Пекин, Тиендзин и Хефей.

На всеки от градовете ще бъде отредена специфична роля: Пекин (7,8 млн) ще бъде „отговорен” за технологиите и културата, в Тиендцзин (3,7 млн) ще се занимават с технологични изследвания. Ролята на Хефей (1,3 млн) засега не е определена, но вероятно там ще бъдат разположени не големи производства.

Планира се триъгълникът да се запълва с разрастване на съществуващи и новосъздадени селища.

„Мегаградът ще стане локомотив на икономическите реформи на страната” – казва за изданието Лю Ганг, професор в Нанкайския университет в Тиендзин, консултиращ местните власти в областта на регионалното развитие.

Реализацията на този амбициозен проект е твърде далечна във времето. Основните проблеми в Китай сега са транспортните комуникации, недостатъкът от болници и училища. И ако Китай развива с ударни темпове високоскоростни железопътни линии, то ситуацията в един клас от началното училище да се учат 65 деца прави потресаващо впечатление.