400 хиляди подписа и свикват референдум

Политика

21-07-2015, 15:11

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Референдумът няма да сработи

Законът за референдумите влиза на второ четене днес

Депутатите свалиха със 100 000 гласа прага

400 000 гласа ще са нужни вече за свикване на референдуми. Депутатите свалиха със 100 000 гласа прага. Това стана, след като приеха на второ четене промяна в този текст на Закона за референдумите.

Предложението на АБВ на 300 000 подписа не бе прието. Отхвърлена бе и идеята на патриотите за 350 000 гласа.

От ДПС изстреляха изненадващо предложение, но не за намаляване на прага, а за увеличаването му от 500 000 на 800 000 подписа. Депутатът Хамид Хамид посочи, че предложенията за намаляване на прага за свикване на референдум са популистки. Създавали се сериозни предпоставки много малка част от българското общество да манипулира голямата. Той постави въпроса как се постига по-голяма представителност, като се намалят подписите.

"Стотици хиляди събрани подписи стоят в прашните рафтове на парламента, а така и не се стигна до провеждане на референдум". Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров по време на дебатите по промените на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, провеждащи се на днешното извънредно заседание на парламента.

Той изтъкна, че през годините се изговорили много приказки за пряката демокрация.

Байрактаров нарече "несериозно" искането на АБВ за събиране на 200 000 подписа за свикване на референдум. По тази причина от Патриотичния фронт поискаха редакция на параграф 2 от Закона за референдумите, където вместо 500 000 да са необходими 350 000 подписа за свикване на национално допитване. „Това е балансиран подход, възможност да се чуе гласът на народа", изтъкна Байрактаров, напомняйки, че най-важното за един референдум е да има представителност.

Мариана Тодорова от АБВ коригира патриота и обясни, че тяхното предложение е прагът да се намали от 500 000 на 300 000 подписа. „Предложенията ни са идентични, така че можем взаимно да се подкрепим", коментира тя.

Предложението на Байрактаров бе окачествено като "търг" от страна на депутата от ДПС Четин Казак. „Първоначалният текст е 500 000, ГЕРБ предлагат 400 000, вие сега предлагате 50 000 по-малко. В това ли ще превръщаме демокрацията в България - в търг с явно наддаване, кой ще даде по-малко", попита той.

Димитър Байрактаров цитира текст от Конституцията, според който народният представител защитава суверена. Според патриота в ДПС имали странно мислене, подчинено на философията на търговския закон - за сключване на сделки и търгашество. Той заподозря, че в ДПС се притесняват да не се подложи на референдум каква партия са и дали не трябва ДПС да бъде закрита.