Пари ще се получават по-бързо чрез електронния обмен в НОИ

Общество

21-07-2015, 13:14

Снимка:

semanibg.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

НОИ и НАП интегрират системите си за електронно обслужване

Над 100 хиляди фирми трябва да станат оператори в системата

От 1-ви януари 2016 година в НОИ ще се приемат само по електронен път декларациите, попълвани от работодателите, които задължително съпътстват болничните листове, както и заявленията за отпускане на обезщетенията за гледане на дете.

Електронният обмен ще позволи от средата на следващата година и хората да получават по-бързо парите си. За тази цел поне 100 хил. фирми ще трябва да се регистрират като потребители на електронна услуга в НОИ.

Предвижда се, че самоосигуряващите се лица да се възползват повече. За тези от тях, които нямат електронен подпис, могат да упълномощят лице, което има, да подава документите. Те са единствената група от хора, които ще трябва да идват до нашите териториални поделения, за да заявят желанието си кое точно лице ще подава данните им. Това обясни директорът на дирекция "Краткосрочни обезщетения" в НОИ Даниела Асенова.

Тя каза, че системата за регистрация на фирми ще бъде активна от 1-ви декември и не изисква посещение на място в офисите на НОИ. Според нея процедурата няма да затрудни никого. Краен срок няма.

Така, на практика, ще се скъси и срокът, в който ще се изплащат парите на хората. От 1-ви юли 2016 година, както е записано в новата наредба, вместо сегашните 15 дни, това ще става факт в рамките на 10, макар че и сега НОИ успява по-бързо, с изключение на София.