Тайната на осиновяването пада?

В това са твърдо убедени в правосъдното министерство

Тайната на осиновяването трябва да отпадне. В това са твърдо убедени в правосъдното министерство. Пред Нова телевизия зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева - Русева отбеляза, че е нужно да се намери баланс между интереса на осиновените, осиновителите и биологичните родители.

Русева изтъкна, че в редица страни има практика неправителствени и държавни организации да осигуряват помощ на осиновения и да мотивират биологичния родител да се разкрие пред своето биологично дете. По този начин то може да намери своя душевен мир.

Зам.-министърката призна, че българският съд изключително рядко постановява решение за разкриване на тайната на осиновяването.

Например отгледан от осиновители мъж след 50 години сам открива осемте си братя и сестри.

До 2003 г. у нас не е съществувала възможност да се разкрива тайната на осиновяването по никакви причини. Тогава с промяна в Семейния кодекс се предвижда по съдебен ред осиновителите или навършилият 14 години осиновен да могат да поискат от Окръжния съд, постановил осиновяването, да разкрие информация за биологичните родители само при изключително важни условия. Мичева-Русева обясни, че в повечето случаи за такива се приемат здравословни причини.

Тя смята, че този текст не е ефективен. Затова се налагала ревизия в законодателството. Освен това Съветът по правата на човека на ООН е оправил препоръка към страната ни за въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход.