Манолова търси подкрепа от ГЕРБ и Патриотите за омбудсман

Властта няма да се сдобие с още един критик, а независим и надпартиен омбудсман, обеща червената депутатка

Соцдепутатката Мая Манолова започва днес срещи с всички политически сили, за да търси подкрепа за кандидатурата си за омбудсман. Първите, които са потвърдили желание за разговори са ГЕРБ и Патриотичния фронт, съобщи самата.

"Ще им обясня защо приех номинацията. Колегите в парламента ме познават по-добре и от приятелите ми, знаят меда и жилото на работата ми. Но мога да ги уверя, че мед ще е за гражданите, а жилото - за зле работещите институции", каза Манолова пред Нова телевизия. 

Соцдепутатката призна, че най-трудно ще й е да убеди колегите си от другите политически сили, че може да бъде независим и надпартиен омбудсман, а не, че властта ще се сдобие с още един критик. Тя обаче обясни, ченай-добрият съюзник на едно добро управление е именно критичният обществен защитник, което го прави ефективен. 

Манолова допълни, че ще работи добре с колегите си от мнозинството, когато са необходими законодателни промени. Тя обеща, ако стане омбудсман, да сформира обществен съвет от юристи, правозащитнизи и общественици, които да бъдат "ситото" за това по кои въпроси да сезира Конституционния съд, за да не се превръща в "маша" в нечии ръце.

Манолова се надявала гласуването другата седмица да не е по оста управляващи-опозиция, защото проблемите на хората не били леви и десни.

Депутатката разказа, че идеята да се кандидатира за омбудсман дошла от неправителствени организации, а на нея й трябвало известно време да я обмисли. 

Отдавна обаче искала да смени парламентарната си роля, защото осъзнала, че партийната дреха е тясна, за да бъдат защитавани активно интересите на гражданите и винаги остава съмнение за политическа оцветеност на каузите.

В четвъртък Манолова и Константин Пенчев, който ще се бори за втори мандат, ще бъдат изслушани в комисията по правата на човека. Гласуването, което ще е тайно, ще е другата седмица.