Цените по хотелите на втора и трета линия паднаха с 1/3

Най-доброто от печата

21-07-2015, 06:45

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Dтливът на руски туристи от нашето море това лято се компенсира от българи

За да напълнят стаите, хотелиери започнаха да свалят цените на нощувките с 20-30%. В сайтовете за групово пазаруване има оферти с дори с 50 и над 50 на сто намаление. Тези отстъпки обаче се дават основно от хотелите втора и трета линия, където все още има свободни места. Висококатегорийните хотели, които са най-близо до плажа, са вече пълни с туристи.
Проверка в сайтовете за групово пазаруване показват, че в момента тризвезден хотел в центъра на Слънчев бряг предлага две нощувки с включени закуска и вечеря за 97 лв. вместо за 138 лв. Офертата е валидна до 31 юли, а при три нощувки цената е 145 лв. на човек, което е с 30 на сто надолу от стандартната оферта.
Двойна стая в хотел 4 звезди в центъра на „Златни пясъци” пък може да се наеме
за 79 лв. на човек вместо за 101 лв. и то при условията на олинклузив. Цената пада на 45 лв. на човек с олинклузив за настаняване в хотел 3 звезди, но вече отдалечен на половин километър от центъра на курорта. За да не губят клиенти обаче собствениците са решили отдалечеността с осигуряването на безплатен транспорт до центъра.
Оферти с 40 на сто намаление изобилстват и за Созопол например. Там за 378 лв. вместо за 675 лв. можете да изкарате три нощувки в луксозно студио в хотел на първа линия на плажа. За пет нощувки цената е намалена от 1125 лв. на 630 лв., а за седем – от 1575 лв. на 880 лв.
Колкото и да е изненадващо, прави впечатление, че отливът на руски туристи от нашето море това лято се компенсира от българи, коментира доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Той даде за пример 5-звездния хотел „Адмирал” на първа линия в „Златни пясъци”, който това лято е зает 60% от наши туристи.
Хотелите по Добруджанското Черноморие са почти на 100% пълни през целия месец юли и до 20 август, установи проверка на „Монитор”. Браншовиците се надяват да има туристи дори до средата на септември, поне според досегашните резервации. Отливът на руския пазар се наваксва с ръст на поляци, чехи, румънци и германци. Прогнозата е за голям ръст и на български туристи, особено през отпускарския месец август.
Най-големият курорт по Добруджанското Черноморие – Албена, също е пълен с туристи. В някои хотели има единични свободни стаи. Навсякъде се чува и руска реч. Според хотелиери този сезон курортът ще отчете голям ръст на гости от Молдова. Рускоговорящи гости са напълнили и вилната зона между Албена и Балчик.
Около 90 на сто е запълнена базата и в Балчик, особено хотелите по крайбрежната алея Дамбата. Каварненското село Българево пък е пълно с българи и румънци, които предпочитат да наемат квартири тук заради близостта с плажа в един от най-красивите заливи в света – Болата.
Единственият проблем остава Кранево. Заради провалените детски лагери, курортното село е почти празно.
Гостите на хотелите в Албена ползват безплатен чадър и два шезлонга за стая, като цената е включена в пакета услуги. На свободната зона, която е 50 на сто от територията на плажната ивица, всеки свободно си разпъва чадъра или хавлията. Дори тези, които в бързината са забравили да сложат сянката в багажника си, могат да наемат чадър от плажа срещу 5 лева. Към момента няма подадени сигнали за незаконно събиране на такси по Добруджанското Черноморие.