Плащаме си данъците и таксите с кредити

Портфейл

21-07-2015, 06:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В НАП все още не могат да се ползват карти, 61% от българите са готови да ги ползват

Все повече българи нямат достатъчно средства, с които да платят данъците и таксите си към държавата и общините, пише в. "Сега". Заради това част от тях теглят заеми, за да погасят задълженията си към Национална агенция за приходите (НАП). Тази година броят на задлъжнелите към банки заради НАП се е увеличил с 5% в сравнение с 2014 г. до общо 11%, показва проучване на Visa България.

Хората, които разполагат с достатъчно средства, за да погасят задълженията си веднага, намаляват с 10% до 29% за година. Общо 42% от българите пък споделят, че им се налага да спестяват в продължение на дълъг период от време, за да си платят данъците. Едва 4% от запитаните намират налозите за достатъчно ниски и тяхното погасяване не представлява финансов проблем за тях.

През 2015 г. 16% от българите са се възползвали от отстъпка от дължимите годишни данъчни задължения, като са платили до 10 февруари, а други 17% - с плащане до 31 март. Останалите 67% не са се възползвали от възможността да получат отстъпка при ранно погасяване.

Проучването показва още, че само за три години - от 2013 г. насам, делът на хората, които плащат своите данъци и такси в брой е намалял със 17%. Оказва се, че 61% от българите биха платили в НАП с карта, ако имат достъп до POS терминал. В офисите на НАП обаче такива устройства няма. Причината е, че тези плащания към агенцията са много по-сложни, обясниха пред "Сега" от НАП. От там изтъкват, че за улеснение съществува възможността за онлайн плащане. В офисите, където се плащат местни данъци и такси, обаче терминали има.

"Електронните разплащания са едно от най-ефективните средства за борба със сивата икономика, която в България достига 32%. Академични проучвания показват, че увеличение в употребата на картови разплащания дори само с 5% води до спад от 3 процентни пункта в показателя за сивата икономика. Ето защо осигуряването на повече POS терминали и възможности за картови разплащания в публичния сектор у нас е сред основните ни приоритети", каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

УЛЕСНЕНИЕ

Персоналният идентификационен код (ПИК), издаван от НАП, вече може да бъде получен от всеки от офисите на агенцията в страната. Досега кодът се получаваше задължително от офиса по постоянен адрес на гражданите и по регистрация на фирмите. Издаването на ПИК е безплатно, отнема няколко минути, а с кода физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и др. Над 320 000 са фирмите и физическите лица, ползватели на персонални кодове до момента, съобщават още от НАП. През изминалата данъчна кампания всяка трета декларация за доходите е подадена по интернет с персонален код.