Онкоболна осъди Здравната каса за 120 хил. лева

НЗОК ще обжалва

Здравната каса е осъдена от 40-годишна онкоболна жена, защото отказала да финансира медикамент. Пациентката трябва да получи обезщетение в размер на 120 000 лева. Касата обаче възнамерява да обжалва съдебното решение, защото отказаният медикамент не бил в реимбурсната листа.

Още преди две години е започнато делото за отказ да се финансира лечение, обяснява адвокат Христина Николова към Центъра за защита на правата в здравеопазването, цитирана от БНР.

По думите й, на пациентката в България са проведени абсолютно всички процедури и терапии, които биха могли да повлияят на заболяването. Това, което евентуално би могло да й подейства е лечение тип имунотерапия. Към момента, в който жената се нуждае от това лечение, у нас то все още не се реимбурсира от касата.

Софийският административен съд е решил НЗОК да заплати 120 000 лв. обезщетение на пациентската с болест на Ходжкин.

Христина Николова отбелязва, че директорът на Софийската здравна каса е постановил отказ, който е отменен като незаконосъобразен. Юристката обясни, че всеки пострадал от такъв незаконосъобразен акт на административен орган, може да потърси обезщетение при причинени вреди.

Председателят на Алианса на хората с редки болести в България Владимир Томов коментира, че при повечето дела Фондът заплаща обезщетението заради Европейската директива за трансгранично здравеопазване. По мнението му, подобни дела по принцип са обречени на успех.