27 убити и 100 ранени при атентат в Турция (обновена+видео)

Свят

20-07-2015, 14:56

Снимка:

ilkha.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Очевидци разказват, че чайната в Суруч се е превърнала в кърваво езеро

При бомбена експлозия в турския град Суруч, в близост до границата със Сирия, са били убити 27 души, ранените са около 100, съобщиха от турското вътрешно министерство.

Експлозията е станала по обед в центъра на градчето в една чайна, където по това време имало много хора. Оцелели свидетели разказаха пред камерите, че мястото се превърнало в кърваво езеро.

В близост до експлозията се намира сграда на културния център Амира, където, според твърденията, били разквартирувани около 300 младежи от Федерацията на младежите социалисти, които пристигнали снощи от Истанбул и други градове.

Според твърденията в турските медии същите пристигнали в Суруч, за да участват в проект по възстановяването на кюрдския град Кобани на сирийска територия, който бе разрушен от джихадистите от "Ислямска държава". От групата възнамерявали да огласят съобщение до обществеността, когато избухнала бомбата.

Няма официална версия за причините на експлозията, турски медии, които се позоваха на неназовани официални източници, твърдят, че експлозията е била причинена от жива бомба – камикадзе, от терористичната групировка "Ислямска държава".

15:10 ч Турското министерство на вътрешните работи обяви официално току-що, че загиналите са 28. 

Нови очевидци разказаха, че буквално "трупове са летели във въздуха".

В Анкара е сформиран кризисен щаб и няколко министри са заминали за мястото на инцидента. Политическите лидери включително и от прокюрдската Партия на демокртичните народи заклеймиха терористичното нападение.

Появиха се твърдения, че атентатът може да е извършен от сили, които целят да минират процеса на разрешаване на кюрдския проблем в Югоизточен Анадол.

Вижте видео от инцидента, публикувано в турския сайт Hyuriet