Браншовици се вдигат срещу наредбата за нивомери на горивото

Общество

20-07-2015, 12:57

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Надяват се до края на жътвата да се вземат мерки

Поставеният от земеделците краен срок за отмяна на наредбата, задължаваща ги да монтират измервателни устройства на съдовете си за гориво, изтича днес. Въпреки че в парламента са внесени два законопроекта за облекчаване на контрола върху ведомствените бензиностанции, няколко браншови организации подготвят протест, съобщава БНР.

Първи на спорната наредба реагираха зърнопроизводителите. Фермерката Мариела Йорданова коментира, че не вярват на добри пожелания и законопроекти, чието приемане е в неясното бъдеще. Според нея е сгрешен и принципът, на който се стъпва за борба с контрабандите и сивия сектор.

Земеделците изчакват края на жътвата и в петък ще демонстрират какво ще се случи, ако зареждат не от своите съдове, а от редовните бензиностанции. Все пак те се надяват наредбата да бъде отменена.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов смята, че земеделците са били излъгани от финансовото министерство, тъй като то е обнародвало наредбата преди постигането на консенсус. Това се случило и по време на жътва. Именно заради това реакцията на Националната асоциация на зърнопроизводителите е протест.

Председателят на Националния съюз на земеделските кооперации Петър Николов определя изискването за измервателните уреди като груб административен натиск без солидни аргументи. Неспособността на държавните органи да се борят с контрабандата се стоварвала върху земеделските производители.

Николов се закани, че ако наредбата не бъде отменена, земеделците ще предприемат всички необходими действия, предвидени в закона.

Председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Румен Христов коментира, че поставянето на нивомери втора употреба излиза между 15 000 и 20 000 лева, а новите устройства - над 30 000 лева. По думите му, това за някои земеделски производители е непосилно. Затова някои ще бъдат принудени да ходят на бензиностанциите. "Но няма как да ходиш постоянно до бензиностанцията. В наредбата пише нивомери за над 1000 литра. Новите комбайни имат резервоари по 1500-1800 литра. Това означава ли, че на всяка машина ние ще слагаме фискални устройства и нивомери", коментира още Христов.

Той и реформаторът Мартин Димитров предлагат промяна в наредбата. Те предлагат изискванията да важат за съдове за съхранение на горива над 10 тона и за земеделци, които консумират над 15 тона горива годишно.