Ще има нов полицейски протест - на 25 юли

Синдикатът на МВР напусна преговорите с Бъчварова

Синдикалната федерация на служителите в МВР обяви, че напуска преговорите с вътрешния министър Румяна Бъчварова и организира нов протестен митинг, който ще се проведе на 25 юли. Причината за решението – ръководството на силовото ведомство не е ангажирало активно с решаването на проблемите на служителите, предаде bTV.

Припомняме, синдикатът се вдигна на протест заради социалната реформа, поискана от социалния министър Ивайло Калфин. Тя включва и премахване на ранното пенсиониране в системата на МВР. Бъчварова подкрепи колегата си в правителството, а полицаите поискаха оставката й. Беше издигнат и палатков лагер пред парламента.

От СФСМВР посочиха, че при преговорите „са постигнати известни положителни резултати” – най-вече по отношение на охраната на турската граница и извънредния труд. В същото време, полицаите смятат, че са се запазили сериозните разминавания по отношение на конкретните мерки и срокове.

Според синдикалистите в силовото ведомство, се създава впечатление, „че или е нарушена връзката между политическото и висшето професионално ръководство на Министерството или в хода на преговорите не ни се предоставя пълна информация за планираните мерки”, или няма реална програма.

Освен това не е постигнат и напредък по отношение на преструктурирането на пожарната и положението на директора й главен комисар Николай Николов. СФСМВР смята, че министерството се опитва да избегне да излезе с конкретна позиция по отношение на него.

„Това не са реални преговори, а опит на политическото ръководство да „спечели време“ като симулира активност, без да се постигнат реални резултати. Подобно отношение и реакции показва не само неглижиране на поставените проблеми, но и нежелание да се разрешат проблемите и да се реформира МВР”, пишат от организацията.