За напускане на еврозоната имало бонус

Ако Гърция бе избрала това, Шойбле щял да я "насърчи" с 50 млрд. евро

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е бил подготвен да "даде на Гърция 50 милиарда евро", ако Атина се съгласи да напусне еврозоната. Това заяви високопоставен източник, който наскоро е разговарял с Шойбле, цитиран от EurActiv.

Германският министър е описван от източника като "истински европеец", който няма нищо против Гърция, но подкрепя силно лекарство за добра кауза, пише News.bg.

Шойбле е предполагал, че лявото гръцко правителство ще подкрепи излизане от еврозоната и той е бил готов да предостави пари, за да го насърчи да предприеме тази стъпка.

Според френската медия Mediapart Шойбле е попитал колко иска Гърция, за да напусне еврозоната. Той е казал това преди референдума на 5 юли, при който повечето гърци отхвърлиха предложенията на международните кредитори.

Но според информация на Heard in Europe Шойбле е имал в предвид конкретна сума, ако СИРИЗА поиска излизане на Гърция от еврозоната. Става въпрос за 50 милиарда евро.

Финансовият министър на Германия не е разкрил откъде ще дойдат парите. Част от такъв пакет може да включва 35 милиарда евро от пари на ЕС за Гърция до 2020 година и приходите на Европейската централна банка от гръцките държавни облигации.

При такъв сценарий кредиторите ще изгубят повече от 300 милиарда евро, но 50-те милиарда евро ще помогнат на СИРИЗА да изгради нова финансова система в страната.

Миналата седмица стана ясно, че Шойбле предлага Гърция да напусне валутния съюз за период от пет години. Идеята беше отхвърлена на извънредната среща на еврозоната преди 8 дни, но изглежда, че Европейската комисия подготвя процедура при напускане на ЕС от страна членка. Процедурата ще бъде подобна на преговорите за присъединяване към съюза, отбелязва Heard in Europe.

Според тази логика Гърция или Великобритания, или друга страна ще получават подкрепа от ЕС, ако напуснат съюза по установения начин.